Home » Leesplankjes » Oude leesplankjes

Na de eerste leesplank 'Raam Roos Neef', kwam in 1910 het eerste Aap Noot Mies leesplankje uitgegeven. Na 1930 werd dit leesplankje opnieuw uitgegeven.  van 1910 tot 1930 had het Aap Noot Mies leesplankje iets andere plaatjes dan het plankje dat na 1930 was uitgegeven.

 

Dit zijn de verschillen:

Van 1910 tot 1930: Wim had toen een petje op, Jet had een blauwe jurk aan en Bok stond met zijn kop naar hond Kees gedraaid.

 

Na 1930: was Wim zijn petje verloren, Jet wilde een rode jurk aan. Waarschijnlijk zat Bok naar Kees zijn gat te kijken en hebben ze hem na 1930 toch maar omgedraaid.

 

Deze oude leesplank stamt uit 1910 tot 1916

F.E. Becker, pseudoniem voor Frater Euthymius Bekker ontwierp dit plankje in navolging van Hoogeveen. Dit leesplankje werd uitgeven door Het Rooms-Katholieke Jongensweeshuis in Tilburg. Later werd dit door vele Katholieke gebruikt.


Becker's leesplankje werd vanaf 1910 bij de leesmethode 'ik lees al' gebruikt, omdat veel katholieke scholen hun lesmethode en spullen bij Het Rooms-katholieke Jongensweeshuis bestelden werd er vaak gesproken over het Katholieke leesplankje. Dit klopt eigenlijk niet helemaal. Dit plankje had neutrale woordjes en werd ook regelmatig door vele openbare scholen gebruikt. Wel stonden er in de leesboekjes zinnetjes met een katholieke boodschap. 

 

Dit oude leesplankje stamt ongeveer uit 1934.

Dit leesplankje is uitgegeven in de jaren 60 uitgegeven door simplex. Voor zover wij weten was dit geen officele lesmethode maar werd dit meer gezien als een leuk spelletje om op deze manier woordjes te kunnen leren. 

 

Dit leesplankje stamt ongeveer uit 1960. 

Dit leesplankje is niet zoals de rest, van hout gemaakt, maar van dik karton. 

Vele mensen zullen het Aap Noot Mies leesplankje wel kennen.

Het Aap Noot Mies leesplankje werd van 1910 tot 1975 uitgegeven. Alle leesplankjes werden van hout gemaakt. De laatste uitvoering werd in een soort plastic variant uitgeven.

 

Dit plankje is anders dan de eerder uitgebrachte leesplankjes. De eerdere uitgaves had een punt op de o in bok, deze kwam vanaf 1958 te vervallen. Dit werd altijd geplaatst om de korte uitspraak van de o in bok ten opzichte van hok te benadrukken.

 

Dit leesplankje is als een mooie replica verkrijgbaar.