Let op: wij hebben een stukje plastic folie om de leesplankjes gedaan. Zo blijven de plaatjes langer mooi. U kunt er voor kiezen om de folie eraf te halen, zodra u de leesplank in huis heeft.
Dit leesplankje werd uitgegeven tussen 1910 en 1930. Dit plankje heeft op de achterkant zelfs nog de originele sticker. Dit leesplankje komt uit dit tijdperk en is heel gemakkelijk te herkennen aan de plaatjes. Als je goed kijkt, zie je dat Wim een petje op heeft. Jet had voor 1931 een blauwe jurk aan, in plaats van een rode. Bok staat met zijn hoofd naar Kees gedraaid.
De plaatjes zijn hier en daar wat beschadigd geraakt in de loop der jaren. Er zit wat lichte waas bij het woordje 'Wei-de'. Er zit onder het plaatje van 'Wei-de' een lichte beschadiging aan het hout. Het is niet scherp, u kunt het prima gebruiken. Op de achterkant zitten wat lichte plekjes op het hout. Voor de rest is deze leesplank nog in een redelijke staat, dat voor de leeftijd dat het plankje heeft.
Hier hebben wij een leuk ezelsbruggetje:
'Na 1931 was Wim zijn petje verloren. Na die tijd wilde Jet een andere kleur jurk aan en omdat Bok naar Kees zijn gat keek, hebben ze het maar omgedraaid.
Zo zijn de 'Aap, Noot, Mies' leesplankjes makkelijk uit elkaar te houden.
Dit ´verbeterde leesplankje´ is gebruikt bij
Hoogeveen's verbeterde leesmethode. Er zijn niet heel veel veranderingen aangebracht toen der tijd, behalve de kleur.
Deze leesplank komt uit de periode tussen 1940 en 1949.
Deze leesplank heeft wat beschadigingen bij een aantal plaatjes. Voor de rest is het in een mooie staat.
Oud Katholieke leesplankje 1910
Oud Katholieke leesplankje 1910
F.E. Becker, pseudoniem voor Frater Euthymius Bekker ontwierp dit plankje in navolging van Hoogeveen. Dit leesplankje werd uitgeven door Het Rooms-Katholieke Jongensweeshuis in Tilburg. Later werd dit door vele Katholieke gebruikt.
Becker's leesplankje werd vanaf 1910 bij de leesmethode 'ik lees al' gebruikt, omdat veel katholieke scholen hun lesmethode en spullen bij Het Rooms-katholieke Jongensweeshuis bestelden werd er vaak gesproken over het Katholieke leesplankje. Dit klopt eigenlijk niet helemaal. Dit plankje had neutrale woordjes en werd ook regelmatig door vele openbare scholen gebruikt. Wel stonden er in de leesboekjes zinnetjes met een katholieke boodschap.
Dit oude leesplankje heeft wat lichte beschadigingen aan de zijkanten van de plaatjes. Dit leesplankje komt ongeveer uit 1910
Deze leesplank heeft meerdere beschadigingen aan de plaatjes.
Dit leesplankje werd vroeger gebruikt om thuis woordjes te leren lezen. Samen met een lesboekje van de uitgever ´Ik leer thuis lezen´. Dit leesplankje heeft op de achterkant extra oefeningen om de tafels te leren. Dit leesplankje komt ongeveer uit het jaar 1936. Dit leesplankje heeft een paar pen krassen en wat lichte beschadigingen op het plankje.
Let op: Dit leesplankje is van geprofileerd karton gemaakt.